Campinarana House / Laurent Troost Architectures

first_imgCopyAbout this officeLaurent Troost ArchitecturesOfficeFollowProductsSteelConcrete#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousesCortenManausBrazilPublished on July 12, 2019Cite: “Campinarana House / Laurent Troost Architectures” [Casa Campinarana / Laurent Troost Architectures] 12 Jul 2019. ArchDaily. Accessed 11 Jun 2021. ISSN 0719-8884Browse the CatalogFaucets / SinkshansgroheKitchen SinksGlass3MSun Control Window Film in MarkthalPartitionsSkyfoldIntegrating Operable Walls in a SpaceRetractable StructuresShadeFXRetractable Canopies in Beverly HillsPanels / Prefabricated AssembliesIsland Exterior FabricatorsSpecialty Facade SystemsWoodSculptformTimber Tongue and Groove CladdingSkylightsVELUX CommercialLonglight 5-30° – Modular SkylightsBars / Wire / MeshJakobWebnet – Sports NetSuspension SystemsMetawellAluminum Panels for Ceiling SailsMineral / Organic PaintsKEIMTiO2-free Mineral Paint – Soldalit®-ArteHanging LampsLuminisPendant Lights – HollowcoreHandicap BathroomAamsco Lighting, Inc.Mirror-Lux LED Illuminated MirrorMore products »Save世界上最受欢迎的建筑网站现已推出你的母语版本!想浏览ArchDaily中国吗?是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my stream Year:  Brazil CopyHouses•Manaus, Brazil Photographs:  Leonardo Finotti, Maíra Acayaba Manufacturers Brands with products used in this architecture project ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/920866/campinarana-house-laurent-troost-architectures Clipboard Save this picture!© Maíra Acayaba+ 28Curated by Matheus Pereira Share Photographs “COPY” Projects 2017center_img Campinarana House / Laurent Troost Architectures Campinarana House / Laurent Troost ArchitecturesSave this projectSaveCampinarana House / Laurent Troost Architectures Manufacturers: mmcite, Amazon Aço, Dellanno, Gerdau Corsa, ROCHA AluminiumTeam:Laurent Troost, Raquel Brasil dos ReisStructural Project:Eng. Flávio CarvalhoComplementary Projects:Eng. Raimundo OnetyLandscaping:Laurent Troost, Hana Eto Gall, Edith Eto GallMobiliário:MMCité, DellannoConstruction:Helena Rabello, Daniel HerzsonAward 1:World Architecture Award 30th Cycle – WinnerAward 2 :2019 Metal Architecture Design Award – WinnerAward 3:2019 A’Design Award – SilverAward 4:2019 Metal Architecture Design Award – WinnerFeatured 1:2018 Oscar Niemeyer Award – NominatedFeatured 2:Selected – “L’Amazonie en construction: l’architecture des fleuves volants”, Paris, 2019Featured 3:2019 THE PLAN Award – FinalistFeatured 4:Selected – “XAMA: 30 years in the Amazon in 30 works”, Amazon capitals, 2018-2019Featured 5:Selected – “Works panorama” XI BIAU (Bienal Ibero-americana de Arquitectura y Urbanismo), 2019Featured 6:2019 Dezeen Awards – Longlisted (still running)Project Author:Laurent TroostCity:ManausCountry:BrazilMore SpecsLess SpecsSave this picture!© Leonardo FinottiRecommended ProductsMetallicsSculptformClick-on Battens in Ivanhoe ApartmentsWindowsAir-LuxSliding Window – CurvedWindowsKalwall®Facades – Window ReplacementsDoorsSaliceSliding Door System – Slider S20Text description provided by the architects. The Amazon, more than any other area on the planet, requires climate-appropriate architectural strategies. The natural and environmental conditions are extreme and the proximity of the equatorial zone requires an architecture oriented towards thermal comfort and “passive” sustainability, that is, adequate deployment, creation of protective eaves, dimensioning and orientation of the openings for cross-ventilation, as well as the preservation of local ecological systems. The preservation/valorization of Campinarana – Amazon forest type characterized by small trees, whose soil is shallow and clayey – was the starting point for the concept of the project.Save this picture!© Maíra AcayabaTo minimize deforestation and preserve as much as possible of the Forest, the main architectural strategy for construction in the 20 x 40 m plot was the reversal of the classic housing typology. The rooms are located on the ground floor and the internal living environments, the outside seating, and the swimming pool are located on the upper deck. To optimize exposure to climatic factors, the house was divided into 2 volumes. The longilineous one houses functions allowing sun exposure (access, garage, storage, pool, laundry) and the transversal one functions in need of sun protection (living room, dining room, kitchen, and bedrooms).Save this picture!© Leonardo FinottiSave this picture!Diagram – InsolationSave this picture!© Leonardo FinottiThe main transversal volume received a contemporary reinterpretation of the colonial roofs, with 8 pitches in 2 independent levels, allowing the fruition of the winds and the creation of an air mattress in the in-between space, protecting the thermal comfort of the living space of the upper floor of the house. The reduced width of the main volume is designed to guarantee cross ventilation in all environments. This passive energy strategy adapted to the climate allows a very low energy consumption. On the East and Westside, the roof consists of lateral vertical planes that protect the inhabited spaces from the first and last rays of the equatorial sun.Save this picture!© Maíra AcayabaSave this picture!Upper Floor PlanSave this picture!© Maíra AcayabaThere was also the concern to create an independent roof of the house, with the construction of eaves of two meters to the North and to the South, supported only by eight supports in “V”. The roof, therefore, can dilate in the function of the thermal variation and insolation throughout the year, without compromising the structure of the house. The choice of Corten as roof material was due to its low maintenance and evolutionary character in harmony with the Forest of Campina and its reddish clay soil so present in the landscapes of the Amazon. In addition to the guaranteed cross ventilation with its sliding windows on both sides and the glass fins on the third side, the fully glazed living room allows complete integration with the covered terrace, solarium, pool, and nature.Save this picture!© Maíra AcayabaProject gallerySee allShow lessRestoring the Physical Nature of DesignArticlesHouse in the Orchard / LDA.iMdA architetti associatiSelected Projects Share ArchDaily “COPY” Architects: Laurent Troost Architectures Area Area of this architecture project Area:  366 m² Year Completion year of this architecture project ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/920866/campinarana-house-laurent-troost-architectures Clipboard Houseslast_img read more