Zauia House / Mário Martins Atelier

first_img Portugal CopyHouses•Odiáxere, Portugal ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/572066/zauia-house-mario-martins-atelier Clipboard CopyAbout this officeMário Martins AtelierOfficeFollowProductConcrete#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousesOdiáxereFernando GuerraFG+SGHousesPortugalPublished on November 26, 2014Cite: “Zauia House / Mário Martins Atelier” 26 Nov 2014. ArchDaily. Accessed 11 Jun 2021. ISSN 0719-8884Read commentsBrowse the CatalogFaucetshansgroheKitchen Mixers – Aquno Select M81Vinyl Walls3MVinyl Finishes in HealthPartners Regions HospitalPartitionsSkyfoldWhere to Increase Flexibility in SchoolsCoffee tablesBoConceptMadrid Coffee Table AD19SkylightsLAMILUXFlat Roof Exit Comfort DuoMetallicsTrimoMetal Panels for Roofs – Trimoterm SNVSkylightsVELUX CommercialModular Skylights in Atelier Zimmerlistrasse OfficeStonesNeolithSintered Stone – Iron Moss – Iron CollectionCeramicsTerrealTerracotta Facade in Manchester HospitalWoodBlumer LehmannConsulting and Engineering in Wood ProjectsGlassBendheimLuminous Mirrored GlassWire MeshTwentinoxMetal Mesh – Golf Romeo 7More products »Read commentsSave世界上最受欢迎的建筑网站现已推出你的母语版本!想浏览ArchDaily中国吗?是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my stream “COPY” Year:  Projects Photographs “COPY” 2014 Zauia House / Mário Martins Ateliercenter_img Save this picture!© Fernando Guerra | FG+SG+ 28 Share Year:  photographs:  Fernando Guerra | FG+SGPhotographs:  Fernando Guerra | FG+SGSave this picture!© Fernando Guerra | FG+SGRecommended ProductsDoorsLonghiDoor – HeadlineStonesFranken-SchotterFlooring and Wall Tiles – Dietfurt LimestoneDoorsdormakabaEntrance Doors – Revolving Door 4000 SeriesWindowsRodecaAluminium WindowsText description provided by the architects. Zauia House is situated on a hill overlooking Vale da Lama, in the Lagos area of the Algarve – Portugal. It is built on a large property, facing east, with an amazing view of the Alvor Estuary and Lagos Bay.Save this picture!© Fernando Guerra | FG+SGParadoxically, the design of the house was inspired by the restrictions and limitations imposed on its construction. It is intended to be an architectural object of great simplicity and lightness: balanced, precise and remarkably modern.Save this picture!SectionThe house is purely a white, horizontal structure. Its transparency comes from the long, continuous glassed area, protected from the effects of the sun, which has a spacious, stunningly shaded, south-facing patio.Save this picture!© Fernando Guerra | FG+SGThe house seems to rise out of the ground and nestle in the landscape. However, due to the sloping nature of its physical support, it appears to be unattached and emerges on graceful pillars, reducing the effect of the natural vegetation growing under it.Save this picture!© Fernando Guerra | FG+SGThis vegetation will also come to grow naturally over part of the roof. The house is therefore like a shelter where we feel protected and from where we can enjoy the panoramic views over the valley, Alvor Estuary and the indented coastline of Lagos Bay.Save this picture!Floor PlanThe house is on one floor and has four bedrooms with ensuite bathrooms, toilet, kitchen with support areas, office and living room opening on to a spacious veranda/partly-covered patio, which is part of the front terrace adjoining all rooms. Covered by the natural ground, there is a technical support area and a covered outdoor area for parking, next to a small service patio.Save this picture!© Fernando Guerra | FG+SGThe pool, rectangular and elegant, is the continuation of a water mirror which “pours” out of the supporting wall made of exposed concrete. It has a central platform, also in concrete, as an element to separate it which is used as a deck/sitting area. The wide edge of the pool highlights the presence of water in both in the constructed and natural environments, where the water of the bay blends into the horizon.Save this picture!© Fernando Guerra | FG+SGAnd for us, in the house, it seems that we reign over the horizon. Pure illusion. It is only the inspiration of architecture that still makes us dream. Fortunately.Save this picture!© Fernando Guerra | FG+SGProject gallerySee allShow lessRogers Stirk Harbour’s Geneva Airport Design Receives Planning PermissionArchitecture NewsInfographic: The Five Structural Technologies that Shaped the History of BridgesMisc Share 2014 Houses Zauia House / Mário Martins AtelierSave this projectSaveZauia House / Mário Martins Atelier ArchDaily Architects: Mário Martins Atelier Year Completion year of this architecture project ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/572066/zauia-house-mario-martins-atelier Clipboardlast_img read more